Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dags för vinterpäls

Islandshästar blir extra känsliga under den jobbiga pälssättningen

Islandshästar blir extra känsliga under den jobbiga pälssättningen

Sommarsäsongen lider mot sitt slut och hösten börjar ta vid. Jag som själv har islandshäst kan ju tycka att sommaren är alldeles för kort – hästen har ju knappt hunnit fälla vinterpälsen innan han börjar sätta ny! Vad som också är typiskt är att Thraudur blir lite tröttare under pälssättningsperioden, för det tar oerhört mycket på honom när han ska sätta sin otroligt långa päls.

Många tror att pälssättningen beror på att det blir kallare, men i första hand sker det hormonellt genom hypofysen när dagarna blir kortare. Under den här perioden ska man ha uppsikt så hästen inte blir trött och/eller deppig. Pälsbytet inför vintern tar extra mycket på hästarna eftersom det går åt mer protein att bilda hårstråna. Hästen är programmerad att prioritera pälssättningen och därför går ca 25-30 procent av det dagliga proteinintaget åt till att hålla normal hårtillväxt. Att foderstaten är väl balanserad är därför mycket viktigt så att inte kroppsvävnad som fett och muskler bryts ner istället. Har man dessutom häst av en ras med lång eller mycket tät päls går det åt ännu mer energi att sätta pälsen samt att göra sig av med värmen som den skapar. Att tillsätta extra protein i hästens dagliga fodring är ett måste.

B-vitamin är annars ett vanligt tillskott man ger vid pälsbyte. Hästen bildar naturligt b-vitamin i tarmen och behöver egentligen inget tillskott av det, men många märker ändå en skillnad på hästen (glansigare päls etc) när de ger den extra b-vitamin.  Anledningen till det är att hästen redan har en störd mage och tarm som inte kan ta upp eller bilda vitaminer själv – just därför ser många en sån markant skillnad när de ger tillskott som b-vitamin.  Därför ska man ha i åtanke att bristen är en indikation på ett djupare problem.

Ur massagesynpunkt blir hästen dessutom mycket känsligare i huden under pälssättningen, vilket gör att de kan uppleva obehag vid massage. Islandshästar och kallblod som är av tåliga robusta hästar, är faktiskt mycket hårömma – speciellt under pälssättningen. De har ett speciellt hår och en bomullsliknande hud som gör dem känsligare än andra hästar. Med andra ord ska man vara lite extra snäll mot dem när man ryktar och sköter dem dessa tider.  🙂

//Therese

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *