Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hamstrings- och ryggproblem hos dressyrhästen

Inom de olika disciplinerna finns det specifika aktiviteter som triggar utvecklingen av vissa specifika problem. Som disciplin kräver dressyren kontroll, korrekthet, flexibilitet och en otroligt stor känslighet för ryttarens hjälper. En god uppbyggnad är mycket viktig för att hästen ska kunna genomföra den stora muskelkontroll och koordination som krävs. De vanligaste raserna inom dressyren är därför varmblod av tyskt, holländskt, svenskt, danskt eller andalusiskt blod.

Hela kroppen på dressyrhästen utsätts för påfrestning, men det är speciellt bakdelen som får utstå den största ansträngningen. Hamstrings är en stor muskelgrupp på hästens bakdel (låret) som ofta blir spänd p g a de rörelser hästen utför i dressyren. Hamstrings sträcker höften och bakbenen, böjer knäleden och vrider benet inåt, och blir lätt spända/sträckta om man inte är noggrann med att värma upp hästen ordentligt innan jobb. Spänningar i dessa muskler är viktiga att åtgärda då det annars kan gå så långt att hästen i värsta fall får gaffelbandsskada. Att ha som vana att stretcha hästen efter arbete är bra, samt massera, vilket är effektivare.

Spänningar i rygg är mycket vanligt vilket oftast beror på att ryttaren sitter mycket och länge ner i sadeln. Sadelns passform kan också ha en inverkan. Andra vanliga spänningar är i höfter, knän och has. Laterala rörelser, såsom sidorörelser och böjningar, bygger upp spänningar i bröst, skuldra, rygg, höft och ben. Samling kan också göra hästen spänd i käkområdet och dessutom utveckla stresspunkter i nacke och hals.

Dutch Edward Gal rides his horse Glock's

Share this article

2 Comments
 • Angelika
  oktober 9, 2016

  Hej Therese!

  Ser att detta inlägg är några år gammalt men för mig är det aktuellt just nu.

  Vad har du för tips på hur jag ska massera min häst som är rätt spänd i hamstrings? Förstår jag rätt att massage är bättre än stretch i det fallet? Ska jag använda liniment och hur ofta ska man massera?

  Vh Angelika

  • Therese
   oktober 27, 2016

   Hej Angelika! Ursäkta ett väldigt sent svar! Jo, om din häst redan har spänningar i hamstrings så skulle jag rekommendera dig att hitta en bra hästmassör som kan hjälpa att lösa upp knutorna, hen kan också ge dig tips om hur du själv kan underhålla det. Beroende på hur djupt problemet är så kanske det bara krävs en enstaka behandling, och sen kan du underhålla det själv. Stretching är bra för att förebygga, men med massagen kan du lösa upp spänningarna. Liniment kan du använda så fort du tycker det finns behov för det! Mvh Therese 🙂

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *