Från att fölet föds t o m 6 månaders ålder utvecklar fölet sin framtida benställning som vuxen häst. Under dessa första månader har man chansen att korrigera eventuella fel i benställningen. Mycket kan hända, och även om fölet föddes med normal benställning är det ingen garanti på att fölets ben kommer att förbli korrekta.
Varför behövs fölmassage?
Den vanligaste anledningen varför fölet behöver massage är för att bli fri från spänningar den ådragit sig p g a en felaktig benställning. Hovslagaren har huvudrollen i korrigeringen av benställningen, men eftersom han endast kan påverka fötterna är det ett måste att samarbeta med en massör för att fölet ska få en korrekt benställning igen.
Exempel på felställningar som bör kombineras med verkning och massage:
- X-bent
- Ballerina
- Bockhovstendens
- Windswept
- Windswept med skolios
- Parallellförskjutning
- Veka böjsenor
En annan anledning till att behandla med massage kan vara att lugna ner ett stressat föl. Stress kan uppstå av flera anledningar exempelvis genom miljön, och eftersom föl är så känsliga spänner de sig mycket lätt. Stressen yttrar sig t ex genom mycket starka ryggspänningar på dessa föl.
Massagen är utöver behandlande syfte ett mycket bra tillvägagångssätt för att vänja fölet vid mänsklig kontakt.
När ska man ta ut en massör?
Misstänker man att fölet håller på att utveckla en felställning, är det allra viktigaste att komma till en klinik och att en kunnig hovslagare får ta hand om fölet. Man ska aldrig vänta med att åka till klinik bara för att felställningen kanske rättar till sig självt, risken är istället att det är försent för att korrigera benställningen.
När den kritiska biten av felställningen är korrigerad kommer rehabiliteringen in. Då bör man tillsammans med en hovslagare anlita en massör.
Lotta Norberg
februari 16, 2021Hej!
Jag har en 8 månaders fölsto som fortfarande går min sin mamma och med 3 andra fölkompisar och deras mammor.
Jag har under 6 månader varit hos min fölunge några gånger i veckan och har nu etablerat en fin kontakt med henne på flera sätt. Anledningen till att jag skriver till dig är för att jag funderar på en sak som du som van hästmassör kanske kan svara på.
Hon är ett högrest SWB sto med dressyrstam, det jag tycker är att hon ofta har huvudet högt, nästan lite bakåt uppåt och inte sänker sig ner i mötet, lite som en huvudskygg vuxen häst gör, men hon är inte huvudskydd, jag får ta på hennes öron, ansikte mm hur som helst men jag upplever det nästan som halsspänningar, Svårt att förklara men du kanske förstår hur jag menar :o). Det jag tänker är att det också i sin tur kan skapa spänningar i ryggraden.
Tycker det är intressant att påbörja ett bemötande med mina händer på min fölunge för att hon ska kunna hitta avslappning i sig själv och hon tycker mycket om när jag mjukt masserar halsens framför allt den nedre delen, benen och rumpan så klart.
Det blev en lång berättelse, om du har tid kanske du har nåt tips och ide? mvh Lotta Norberg
Therese
mars 1, 2021Hej Lotta! Har du märkt om hon är mer benägen att göra detta i en speciell situation? T ex om hon är stressad eller nervös? Det enklaste svaret är att hon har gjort det till en ful ovana, kanske pga att hon känner ett obehag när hon sänker huvudet.
Prova att göra lite böjövningar med henne från marken, locka med en morot så att hon får böja halsen åt olika håll och vinklar. Då kan du se ifall hon har någon inskränkning i halsen och även nacken. Övningar där hon får sträcka sig ner mellan benen är särskilt bra, då kan du verkligen se att hon kan höja ryggen.
Om du inte märker någon inskränkning bör du ändå träna henne på att sänka sig så att det inte blir blir en ful ovana som i framtiden blir jobbig att arbeta bort. Nu är det ju en en väldigt ung häst dessutom och all träning ska ske försiktigt och bara på ett lekfullt sätt.
Skulle du märka att hon har svårt att böja sig, höja ryggen, är väldigt spänd i ryggen etc bör du rådfråga veterinär om detta.
Om du bestämmer dig för att ta ut en massör ska du välja någon som är duktig på föl och unga hästar, man ska inte massera föl för mycket och länge.