Fölmassage

föl

Från att fölet föds t o m 6 månaders ålder utvecklar fölet sin framtida benställning som vuxen häst. Under dessa första månader har man chansen att korrigera eventuella fel i benställningen. Mycket kan hända, och även om fölet föddes med normal benställning är det ingen garanti på att fölets ben kommer att förbli korrekta.

Varför behövs fölmassage?

Den vanligaste anledningen varför fölet behöver massage är för att bli fri från spänningar den ådragit sig p g a en felaktig benställning. Hovslagaren har huvudrollen i korrigeringen av benställningen, men eftersom han endast kan påverka fötterna är det ett måste att samarbeta med en massör för att fölet ska få en korrekt benställning igen.

Exempel på felställningar som bör kombineras med verkning och massage:

  • X-bent
  • Ballerina
  • Bockhovstendens
  • Windswept
  • Windswept med skolios
  • Parallellförskjutning
  • Veka böjsenor

En annan anledning till att behandla med massage kan vara att lugna ner ett stressat föl. Stress kan uppstå av flera anledningar exempelvis genom miljön, och eftersom föl är så känsliga spänner de sig mycket lätt. Stressen yttrar sig t ex genom mycket starka ryggspänningar på dessa föl.

Massagen är utöver behandlande syfte ett mycket bra tillvägagångssätt för att vänja fölet vid mänsklig kontakt.

 När ska man ta ut en massör?

Misstänker man att fölet håller på att utveckla en felställning, är det allra viktigaste att komma till en klinik och att en kunnig hovslagare får ta hand om fölet. Man ska aldrig vänta med att åka till klinik bara för att felställningen kanske rättar till sig självt, risken är istället att det är försent för att korrigera benställningen.

När den kritiska biten av felställningen är korrigerad kommer rehabiliteringen in. Då bör man tillsammans med en hovslagare anlita en massör.

No Comments Yet.

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *