Hästmassage

Therese Rombrant

Vad är hästmassage?
Som hästmassör är jag expert på muskler, och fördelen med det är att vi kan hitta många problem som veterinären inte hittar eller känner till bara genom att känna igenom hästen. Musklerna är en spegling av insidan då invärtes problem ofta yttrar sig genom just muskelproblem.

Det jag hjälper hästägare med är att förebygga skador och upptäcka problem hos hästen som ännu inte kommit till det stadiet där den behöver veterinärhjälp. Och jag hjälper hästar att rehabilitera sig från gamla skador. I många fall kallas man ut när hästen har diffusa problem som ägaren eller veterinären inte får bukt med. Hästen kanske känns stel eller har svårt för vissa moment i träningen, den gillar inte att få sadelgjorden spänd och utvecklat sadeltvång. Många av de problemen är muskelrelaterade och hästen behöver behandling för att bli frisk igen.

I rehabiliteringen från en skada kan jag hjälpa hästen med att bli av med kompensatoriska muskelspänningar. Många tror det är frid och fröjd när skadan läkt och att man kan sätta igång träningen igen. Men när skadan väl är läkt har hästen ofta kvar spänningar i de områden som har fått kompensera bristen på rörelseförmåga i det skadade området. Då kan problem återigen dyka upp men inte i det skadade området utan i de områden där de kompensatoriska spänningarna sitter, t ex som sekundära hältor.

Hur hjälper massage hästen?
Många stelheter och spänningar beror på cirkulationsstörningar, alltså syrebrist i musklerna. Med det menas att musklerna inte får tillräcklig blodgenomströmning för att fungera optimalt, och med tiden blir hästen bara stelare och stelare, alternativt får spänningar i speciellt utsatta områden. Det finns många anledningar till cirkulationsstörningar men vanligt är att hästen tränas ensidigt, står mycket på box eller har andra inre problem. Massagen motverkar stelheter och spänningar, men i vissa fall hänger det även på hästens livsstil och i ett sådant fall måste man ändra den för att det ska bli bättre.

Massagebehandling har en lugnande men även uppiggande inverkan. Heta hästar får lättare att varva ner och trötta hästar blir piggare.

Föl och unghästar har också nytta av massage, även om man vanligtvis inte gör djupare behandling på dem. Föl har hjälp av massage när de haft bekymmer av felaktig benställning och behöver rehabilitering. Det är även ett mycket bra sätt att vänja dem vid människor. Unghästar som har problem med växtvärk blir hjälpta av massage.

Immunsystemet stimuleras av massage och gör att hästen blir mer motståndskraftig mot smittor.

Med den ökade blodgenomströmning som sker genom massagen får hästen mer elastiska senor och ligament, vilket ökar deras prestationsförmåga. Att tävlingshästar som utsätts för påfrestningar regelbundet får massagebehandlingar är viktigt för att de ska hålla i längden.

Massage stimulerar hormonbalansen. Ston som har hormonproblem har stor hjälp av behandling, speciellt om de har mycket vätska i kroppen (ödem). Massagen påskyndar lymfcirkulationen som gör att de blir av med överflödig vätska i kroppen.

… Listan kan göras oändlig 🙂

No Comments Yet.

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *