Mage och tarm

– Allt hänger ihop på en häst! Hur kan matsmältningen påverka musklerna och ge stelhet?

Hästen är mycket beroende av ett optimalt fungerande mag-tarmsystem för att kunna utvinna näringen på rätt sätt ur fodret och för att må bra. Magsäcken hos en häst rymmer ca 15-20 liter, tunntarmen är ca 20 m lång, blindtarmen ca 1 m lång och rymmer ca 30 liter och grovtarmen ca 6-7 m lång. Diametern på grovtarmen varierar från 5 cm till 10 cm i de olika delarna av tarmen. Om man förstår hur stort deras matsmältningssystem är det också är lättare att förstå de olika störningar som kan uppstå och att de kan ställa till med mycket. Och att det kan ta lång tid att komma till rätta med dem.

Förenklat så kan man säga att lättlösliga kolhydrater som stärkelse och socker i fodret tas upp i tunntarmen och i blind- och grovtarmen bryts de grova fibrerna ner av olika mikrober. De flesta vet att ger man för mycket stärkelse som havre t ex så kan det ge en störning i grovtarmen. Det är när tunntarmen inte hinner med att bryta ner och ta upp stärkelsen som den fortsätter till grovtarmen och där uppstår en störning när mikroberna ska ta hand om stärkelse som de inte är lämpade för och fel sorts bakterier växer till.

Hästen är en fiberätare, matsmältningssystemet är byggt för att bryta ner grova fibrer med hjälp av olika sorters mikroorganismer i tarmen. Hästen är i grunden ett stäppdjur, anpassad till ett liv i en halvöken och dessa egenskaper finns kvar än idag, trots förädling och avel. Därför bör också hästen så långt det är möjligt bara äta grovfoder. När det gäller gräs så ska man undvika stora mängder spätt nytt gräs, det fungerar i princip som kraftfoder, innehåller mycket lättsmälta kolhydrater och lite fibrer och kan lätt leda till en tarmstörning som fång eller kolik.

Vanliga och allvarliga problem hos hästar är kolik och fång, men även kroniska magproblem som diarréer är vanligt. Har hästen fått en allvarlig störning så räcker inte att ge rätt foder alltid. Hästen kan behöva läka ut inflammationer som uppstått i tarmen. Har de gått länge med inflammationer (som inte behöver märkas så mycket, hästen behöver inte ha diarré) så skadas tarmslemhinnan och hästen kan börja reagera på en mängd olika foder, bl a gräs och kraftfoder, med resultat som kronisk fång, eller upprepad kolik. Probiotika, lenande örter som ringblomma, läkemalva, linfrö, aloe vera juice kan hjälpa hästen att läka ut inflammationer.

Hästens magsäck är också förhållandevis liten och fodret passerar snabbt igenom. Hästen har ingen gallblåsa och den producerar galla och magsaft hela tiden. Om den står långa tider utan foder så irriteras magsäcken och magkatarr och till sist magsår kan uppstå. Därför är det viktigt att hästen har tillgång till grovfoder större delen av dygnet. Att använda småmaskiga hönät förlänger ättiden och genom att ge halm utöver hösilage/hö så har de också något att tugga på. Sly och kvistar kan också bidra. Även stress som resor, byte av stall och ryttare kan störa magen förstås.

Om hästen får problem någonstans i matsmältningen kan det yttra sig med andra symptom som inte sätts samband med mage och tarm, och där orsaken i många fall är att hästen inte tar upp mineraler och näringsämnen på rätt sätt. Sköra och ömma hovar, dåligt humör och beteendeproblem, hormonstörningar hos ston, olika problem i ridningen (vem är glad och nöjd om man har lite ont i magen), krubbitning, dålig päls och man. Muskelstelhet och till och med hältor kan uppstå, pga av dels sämre näringstillförsel, dels att slaggämnen inte förs ut utan ansamlas i vävnader när fodret inte smälts bra. Bra mineralfoder med lättupptagliga mineraler och spårämnen är därför viktigt och även att man inte överdoserar och ger slentrianmässigt utan helst har en analys på grovfodret, speciellt för hästar med känslig mage och andra problem.

Sammanfattat vad mag-tarmstörningar kan leda till:

  • Dåliga hovar
  • Ömma hovar
  • Dålig päls och man
  • Fel bakterieflora i tarmen och tarminflammationer
  • Stela och spända muskler
  • Ledproblem
  • Hältor
  • Dåligt humör, beteendestörningar, hormonell obalans
  • Övervikt och ödem i kroppen
  • Fång och kolik, magsår och magkatarr
  • Eksem och hudproblem
1 Comment
  • Magnus
    februari 4, 2015

    Ta en titt på PRO BIOSA IPONA..
    Vi söker fler återförsäljare..

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *