Hästfriskvård

När du bestämmer dig för ta ut en hästmassör grundar sig beslutet ofta i att din häst har någon form av problem. Den kanske känns stel vid ridningen, har svårt för vissa moment i träningen eller behöver rehabilitering från en skada. Det finns många anledningar men som vi alla vet är hästen ett komplext djur och muskelproblem är – om det inte uppstått av en skada – ofta komplicerade och mångbottnade.

Musklerna liksom hovarna är en spegling av hur hästen mår invärtes. Spända och ömma muskler kan ha många orsaker som exempelvis foder, träning, utrustning eller ryttare, men det är även vanligt att störningar i mage-tarm yttrar sig genom stelhet, spänningar och dålig hovkvalitet. Att hitta det grundläggande problemet är därför ett detektivarbete och kan vara ett riktigt huvudbry. Symptombehandling räcker inte i längden för problemet kommer att komma tillbaka – och varför nöja sig med att hästen ska gå på 70 procent när den kan gå på 100?

Idag får vi så otroligt mycket råd om hur vi ska sköta och träna våra hästar, att det ibland går över till avarter samt att viktig grundläggande hästkunskap glöms bort. Därför tror jag att hästfriskvård är viktigare än någonsin att förmedla, samt att vi måste sträva efter en så naturlig tillvaro som möjligt för hästen.

Är du intresserad av mer information om hovar och mage-tarm läs gärna nästa två avsnitt om dessa! 🙂

No Comments Yet.

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *